Koop je eigen boot

Zelfs al is het niet een van de duurste jachten in de wereld, van harte gefeliciteerd met jouw besluit om een eerste boot te kopen. Omdat 2/3 van het aardoppervlak is bedekt met water, zal een boot je veel meer van de planeet laten zien.

Sommige mensen kopen boten om naar plaatsen te gaan waar je met de auto niet komt. Meren, baaien, rivieren, havens, eilanden, en zelfs oceanen liggen opeens binnen handbereik met jouw eigen boot. Andere mensen willen zich aansluiten bij jachtverenigingen, zeilverenigingen of visverenigingen. Tenslotte zijn er ook anderen die de adrenaline willen opzoeken en interesse hebben in recreatief race- en high-performance varen.

Wat jouw reden voor het kopen van een boot ook mag zijn, je maakt een keuze in overeenstemming met dingen die je graag doet of graag wil gaan doen. En sommigen maken de keuze om een langverwachte droom waar te maken. Via ons stappenplan en tevens nuttig advies, vermijd je de valkuilen die je onderweg kan tegenkomen en vind je ongetwijfeld de boot van je dromen.

Welk boottype zoek je?

De eerste stap is om het type boot te vinden die past bij jouw behoeften. Het is dus heel belangrijk te weten waarvoor je de boot wil gaan gebruiken. Er zijn drie belangrijke vaaractiviteiten: gewoon cruisen, vissen en watersporten. Hoewel heel veel boten gebruikt kunnen worden voor twee of alle drie van de activiteiten, elke boot heeft alsnog een primair gebruik wat zich uit in het ontwerp van de boot.

De grootte van de boot is belangrijk

Hoe groot je jouw boot voor je ziet, is een belangrijke overweging. Hoe groter de boot, hoe meer functies er meestal aanwezig zijn. Het nadeel van grotere boten is dat ze meer begrijpelijke systemen hebben om te bedienen en te onderhouden, en natuurlijk zijn ze een stuk duurder dan een kleinere boot. Om de ervaring van het varen leuk en aangenaam te houden, raden we aan klein te beginnen (22-24 voet).

Nieuw of tweedehands?

Nieuw of tweedehands, beide hebben hun voor- en nadelen. Nieuwe boten worden verkocht rechtstreeks uit de fabriek en zouden je vanaf het begin moeten voorzien van een probleemloze werking. Ons advies: koop je boot bij een handelaar die ook na de verkoop alle nodige steun geeft. Bij het kopen van tweedehandsboten, ken je vaak de afkomst en weet je niet hoe de boot onderhouden werd. Ons advies: huur een landmeter om de boot na te kijken.