Werken op een boot

Droom je van cruises in het Middellandse-Zeegebied, dan is werken op een boot misschien een mogelijkheid om die sublieme droom van jou fulltime te verwezenlijken! Het moet gezegd worden, werken en leven op het water is ronduit de meest avontuurlijke job die je je kan inbeelden. Laat het dan ook nog een luxe jacht of cruiseschip zijn en je broodje is helemaal gebakken. Maar er wordt ook hard gewerkt. Misschien weet je het niet, maar een aantal functies vereisen meer vaardigheden dan de titel die eraan wordt gegeven. Hieronder vind je enkele posities die je aan boord van een jacht vindt. Wie interesse heeft om aan boord te stappen van een jacht om een van de functies uit te voeren, doet er goed aan eerst te onderzoeken hoeveel de verdienste is. De salarissen voor een werknemer op een jacht of cruiseschip variëren zeer en worden hieronder niet vermeld.

Scheepskapitein op een luxe jacht

De kapitein is de hoofdverantwoordelijke aan boord en is verantwoordelijk voor zijn volledige bemanning en elke passagier. Hij moet in staat zijn alle aspecten van de boot te begrijpen. De kapitein neemt administratieve taken op zich, alsook alle navigatie-taken. Elke kapitein draagt verschillende standaarden en normen voor zijn / haar boot en de interactie met de passagiers. Vaak hebben de kapiteins van kleinere boten een meer intieme relatie met de bemanning dan op een groter schip. Een kapitein dient uiteraard gelicentieerd te zijn, over maritieme ervaring beschikken en geruime tijd als eerste stuurman (of gelijkwaardige rol) hebben doorgebracht op andere schepen.

Eerste stuurman

Ook een kapitein kan ziek worden, daarom fungeren eerste stuurmannen als de rechterhand van de kapitein. De eerste stuurman is dus de assistent van de kapitein en helpt hem bij zijn taken. Indien er iets gebeurt met de kapitein waardoor hij zijn taken niet kan uitvoeren, dan neemt de eerste stuurman alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden over. Naast hun functie als assistent trainen en helpen ze bemanningsleden. Ze delegeren scheepsverantwoordelijkheden en houden de veiligheidsvoorschriften en protocollen in de gaten. Eerste stuurmannen dienen gelicentieerd te zijn en over de nodige ervaring te beschikken.

Ingenieur op een luxe jacht

Ingenieurs op een luxe jacht of cruiseschip zorgen ervoor dat de mechanica van het schip te allen tijde naar behoren functioneert. Dit geldt ook voor het oplossen van problemen en de vaststelling en oplossing van een aantal functionele problemen, zoals verstopping van toiletten.

Matrozen

Medewerkers in deze posities zijn verantwoordelijk voor het buitenonderhoud van het schip en vaak hebben ze zeer uiteenlopende taken. Ze helpen gasten en begeleiden hen op excursies waardoor ze vaak een intieme relatie met hen krijgen. Matrozen hebben vrijwel zeker de meest uiteenlopende verantwoordelijkheden aan boord van een jacht of cruiseschip.

Scheepsveiligheidsofficier

De scheepsveiligheidsofficier (Safety Officer) is verantwoordelijk over de veiligheidsuitrusting aan boord. Hij dient een protocol te volgen en organiseert oefeningen om te kijken of gasten en personeel zich aan de veiligheidsregels en voorschriften houden.

Laundry Steward

Een Laundry Steward op een luxe jacht verzamelt, reinigt en levert de was van gasten en andere medewerkers aan boord. Op kleinere jachten, wordt deze verantwoordelijkheid verdeeld over de matrozen.