Zeiljachten

Elk type jacht heeft haar aanhangers. Motorjachteigenaars hebben een voorkeur voor creatieve ruimte aan boord van hun schepen, terwijl zeilbootliefhebbers meer genieten van de pure romantiek verbonden aan hun boten, vaak ook genieten van de opwinding van de race, en ook het meer milieuvriendelijke karakter van hun ambacht verkiezen. Eigenaren en aanhangers van motorjachten noemen zeilen ‘een wasserette’, met de bemanning aangeduid als ‘zeilapen’. De eigenaren van zeiljachten en hun aanhangers beantwoorden graag krachtig terug door te verwijzen naar het feit dat motorjachten ‘stinken potten’ op water zijn en de bemanning op ‘vette apen’ lijkt.

Hoewel de motorjachten de leiding nemen in de wereldvloot van superjachten, is er ook een aanzienlijk aantal zeiljachten. Statistieken suggereren dat dit cijfer nu al meer dan 10% van de vloot overstijgt, een percentage dat nog zal toenemen in de komende jaren.

Wat is een zeiljacht?

Een zeiljacht is een plezierboot die zeilen gebruikt als belangrijkste middel van voortstuwing. Zeiljachten worden ook actief gebruikt als sport.

Korte omschrijving

De lengte van zeiljachten varieert van 6 meter (20 voet) tot boven 70 meter (230 voet). Wie zijn of haar eigen ontworpen zeilboot wil laten bouwen, doet er goed aan rekening te houden met het feit dat de kosten van het bouwen, het houden en onderhouden van een zeiljacht snel stijgen wanneer de lengte toeneemt.

Leren zeilen

Boottochten zijn goed voor de ziel. Het gevoel van vrede en rust dat je wordt teruggegeven terwijl je zachtjes schommelt op de golven, valt niet te ontkennen. Maar uiteraard houdt zeilen veel meer in dan enkel genieten van de wind door je haren en de zon op je huid aan boord van een zeiljacht.

Toch is zeilen niet zo moeilijk als het lijkt. Wanneer je de zeilboeken en tijdschriften leest, zou je denken dat zeilen ingewikkeld is, maar dit is niet het geval. Zeilen is eigenlijk heel simpel; staat je besluit vast om je eigen boot te kopen dan kan een ervaren instructeur je de basisprincipes in een dag aanleren. De meeste beginners zeilen zelfs al alleen na een paar dagen lessen volgen. Zodra je het zeilen onder de knie hebt, zal je je trouwens zonder enige twijfel afvragen waarom je zo lang gewacht hebt om het te leren.

Zeilen: hoe werkt het?

Om een bevoegd matroos te worden, moet je drie basisvaardigheden kennen: ten eerste moet je in staat zijn om te kunnen zeggen van welke kant de wind waait. Voor sommige mensen is dit in het begin lastig, maar al snel wordt het een gave. Zeilboten hebben gadgets om je te helpen: er is een windvaan op de top van de mast en linten of draden worden vastgebonden in de rig. Deze hulpmiddelen tonen de windrichting; zelfs ervaren zeilers gebruiken ze voortdurend. Ten tweede moet je in staat zijn om nauwkeurig te kunnen sturen. Je kan geen zeilen aanpassen als je niet in een rechte lijn kan sturen.

Ten derde moet je leren hoe je goed aangepast zeil kan herkennen. Ervaren zeilers passen de zeilen voortdurend aan. Dit is zeilen, in een notendop. Klinkt toch helemaal niet moeilijk! Nietwaar?